Vijf vragen aan Hanna, medewerker personeel en salarisadministratie
Hanna, is nu een jaar in dienst als medewerker op de personeel en salaris administratie van Fonteynenburg. Vanuit haar rol ziet ze dat er een grote behoefte is om administratieve zaken sneller af te handelen om zo meer tijd te hebben voor de begeleiding van en het samen werken met cliënten. Iets waar ze graag over meedenkt en aan meewerkt.
Eerlijk en open naar elkaar!
Thuisvoelen en jezelf mogen zijn
Een jaar geleden kwam je voor het eerst op je werkplek, hoe ging dat?/ hoe voelde dat?
Ik kwam binnen bij de balie waar ik heel hartelijk werd ontvangen door Yara, één van de cliënten van Fonteynenburg. Zij werkte aan de balie voor CJOE@Rijswijk. Ik vond dat zo bijzonder, echt samen werken met elkaar, cliënten en collega’s. Een hele toffe binnenkomer!
Wat is jouw drive/behoefte om hier te werken?
Mijn vader kreeg zeven jaar geleden een psychose en is nooit meer volledig hersteld. Dat was mijn eerste contact met geestelijke zorg. Ik ervoer het belang van goede zorg. Daar wil ik graag aan bijdragen! Ik merk dat ik op mijn werkplek collega’s kan ontzorgen, dat helpt indirect de zorg voor onze cliënten.
Wat betekent voor jou mogelijkheden waarmaken?
Mijn eerste kennismaking bij de entree was al een goed voorbeeld. We kijken hier naar het individu, hoe haal je het beste uit jezelf. Zo merk je dat mensen dus gaan stralen.
Dat klinkt prachtig, maar is dat realistisch? Natuurlijk zijn er een heleboel belemmeringen, opgelegde eisen van binnen- en buitenaf, kwaliteitscontroles en normen die we moeten respecteren.
Het ‘Buiten kaders denken’ is dan soms lastig, maar we kijken altijd verder naar wat er wél kan.
Heb jij een toekomstdroom?
In alle eerlijkheid, het is op dit moment een onrustige periode. We leven met corona, een enorm personeelstekort, oorlog in de Oekraïne, er moet een heleboel opgelost en geregeld worden. Mijn toekomstdroom voor de korte termijn zou zijn rust; rust ontstaat in onrust. Ik zou binnen onze organisatie de rust willen brengen door bijvoorbeeld het verbeteren van systemen. Rust is een win-win situatie voor iedereen. Voor de langere termijn is mijn droom meer verbinding met elkaar, binnen de teams en in de hele organisatie.
We werken samen Communitygericht, hoe beleef jij dat?
Eerlijk en open naar elkaar zijn, dat vind ik belangrijk. Ik probeer dit zelf te zijn waardoor hopelijk de drempel in contact te komen met mij heel laag is. Medewerkers duidelijkheid en mogelijkheden te bieden om hen verder te helpen bouwen aan hun netwerk, op maat. Of dat nu gaat om schuldhulpverlening of juist een andere persoon of organisatie te duiden waarmee ze verder kunnen. Zo krijgen zij meer ruimte voor de begeleiding van de cliënt. Ik doe mijn best open en toegankelijk te zijn. Want je thuisvoelen, jezelf mogen zijn bij Fonteynenburg, die veiligheid wil ik voelen en vooral ook uitstralen!