Onze werkwijze
Bij Fonteynenburg vinden we dat iedereen een volwaardige plek in de samenleving verdient. Ieder mens heeft waarde, doet ertoe en is van betekenis. Wij zijn er voor mensen met een psychische kwetsbaarheid voor wie het leven en functioneren in de samenleving soms moeilijk is. Samen richten we ons op een leven met perspectief, een goed netwerk, een veilig eigen thuis en werk of dagbesteding: op volwaardig meedoen in de samenleving. Dit doen wij vanuit de overtuiging dat iedereen, met hulp van anderen, kan leren hoe hij of zij het beste met zijn kwetsbaarheid kan omgaan en een zinvol leven kan leiden, nu en in de toekomst.
Onze missie is om mensen met een psychische kwetsbaarheid te stimuleren en begeleiden om hun eigen mogelijkheden te herkennen en waar te maken, met en voorbij hun kwetsbaarheid.
Communitygericht werken
Fonteynenburg werkt communitygericht. Dat is een werkwijze die erop gericht is om samen met jou, je netwerk en met jouw omgeving zo goed mogelijk aan resultaten te werken waardoor jij zo goed mogelijk mee kan doen in de maatschappij. Onze begeleiding is ondersteunend om jou te helpen je leven in te richten op een manier die bij jou past en gaat uit van presentie, krachtgericht werken, en motiverende gespreksvoering en ervaringsdeskundigheid.
Bekijk hier onze infographic WERKWIJZE voor een duidelijke uitleg
De 7 van je leven
Onze begeleiding is gericht op verschillende onderwerpen, die zijn samengevoegd in ‘de 7 van je leven’:
• Sociale relaties
• Wonen
• Gezondheid en/leefstijl
• Vrije tijd
• Werken en leren
• Zingeving
• Financiën
We kijken samen met jou welke wensen en ervaringen je al hebt op deze gebieden, en aan welke onderwerpen jij wil werken. Vanuit jouw doelen maken we samen een stappenplan. We maken daarbij gebruik van vier vragen.
De vier vragen
1. Wat kan jijzelf?
Mede op basis van de informatie uit de zeven levensgebieden gaan we in gesprek wat jijzelf al kan. Je kan vaak al meer dan je denkt! Ook maken we samen afspraken wat we van elkaar verwachten.
2. Zijn er mensen in jouw persoonlijk netwerk die kunnen helpen?
We bespreken samen hoe jij jouw (informele) netwerk kan benutten of waar nodig kan opbouwen, vergroten of versterken. We vinden het belangrijk dat je gebruik maakt van de diverse ervaring en ondersteuning van familieleden, medecliënten of overige naaste betrokkenen.
3. Op welke manier kan de omgeving jouw herstel bevorderen?
Naast wat jij zelf kan samen met jouw persoonlijke netwerk, kijken we ook of we gebruik kunnen maken van beschikbare voorzieningen en andere mensen, zoals het buurthuis, sportcentra, verenigingen en vrijwilligers. Zo zorgen we er samen voor dat jouw omgeving zoveel mogelijk bevorderend is voor je herstel.
Zijn er meer cliënten die een soortgelijke herstelvraag hebben? Dan brengen we jullie met elkaar in contact, bijvoorbeeld door het organiseren van een groepstraining.
4. Wat is de rol van de onze begeleiding hierin?
De professionele begeleider bespreekt met jou wat jij van de begeleiding nodig hebt om jouw doelen te realiseren. Onze begeleiding is aanvullend op wat anderen voor jou kunnen betekenen en is erop gericht dat jij zoveel als mogelijk zelfstandig (met ondersteuning vanuit een eigen netwerk) verder kan. We stimuleren je om gebruik te maken van de diverse kennis en ervaring van onze medewerkers, zoals ervaringsdeskundigheid.
Waarom werken we zo?
Deze manier van werken zorgt voor jouw duurzaam herstel en het vergroten van jouw netwerk. Want, het is bewezen dat herstel pas effectief en duurzaam is als begeleiding methodisch gebeurt en gericht is op sociaal maatschappelijk herstel. Dat betekent dat jouw wensen en veerkracht centraal staan, de begeleiding doelgericht is en planmatig wordt ingezet, en gericht is op meedoen/participatie en steun van naasten, peers en professionals.
Want het is onze droom/ambitie dat mensen met een psychische kwetsbaarheid wonen waar zij zich thuis voelen, in een buurt en een netwerk waar zij onderdeel van uitmaken, zelfredzaam zijn en elkaar helpen.
Waar werken we aan herstel?
Hieronder vind je onze begeleidingsmogelijkheden. Bekijk welke ondersteuning bij jou past en meld je aan via de aanmeldbutton.
Begeleiding thuis
Je woont thuis. Onze begeleiders komen bij jou langs om op maat samen te werken aan een of meerdere van de bovengenoemde onderwerpen.
Klik hier voor meer informatie
Beschermd thuis
Beschermd thuis bij Fonteynenburg: Op de Curtisslaan in Den Haag bieden we 23 appartementen voor mensen die zelfstandig huren maar intensieve begeleiding op maat krijgen. Je werkt toe naar zelfstandig wonen. Klik hier voor meer informatie
Beschermd wonen
Wonen in groepsvorm (of individueel) en samen werken aan herstel. Fonteynenburg heeft tien woonlocaties waar je met begeleiding samen werkt aan herstel. Hoe bouw je een eigen sociaal netwerk, hoe leef je samen in een groep en werk je aan je eigen doelen en wensen die je samen opstelt met een begeleider? Klik hier voor meer informatie
Participatie & Educatie
CJOE, dé plek voor activiteiten die gericht zijn op je netwerk, ontmoeting, werk maar ook ontspanning. Speciale trainingen, activiteiten gericht op herstel, samen werk je verder aan herstel. Fonteynenburg heeft CJOE's in Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer, en op verschillende locaties voor beschermd wonen een ‘CJOE dichtbij’. Klik hier voor meer informatie

Samen aan de slag!