Ervaringsdeskundige Rob met zijn team

Iets betekenen voor en werken mét bijzondere mensen!

Rob heeft een bewogen leven achter de rug. Als zelfstandig aannemer gleed hij langzaam af door drugsgebruik. Zes jaar geleden bereikte hij zijn dieptepunt. Na behandeling en zelfhulpgroepen is hij helemaal terug. Na een opleiding tot Ervaringsdeskundige, een vaste baan bij Fonteynenburg en een nieuw leven kijkt hij nu verder.

Het bloed kruipt…
Binnen Fonteynenburg voelde ik me teveel beperkt door wetten en regels. Zo beperkt dat ik ontslag heb genomen en ben teruggekeerd in mijn aannemersbedrijf. Maar coachen en helpen bleef me bezighouden. Ik wilde hier verder mee.  Zo heb ik de opleiding tot NLP Coach gevolgd (Neuro Linguïstisch Programmeren). Ik leerde reflecteren op mijn leven, patronen en gedrag. 365

En toen werd je aannemer ‘plus’
Na een bezoek aan het strand met vrienden  kreeg ik een idee. Waarom voel ik me goed bij deze mensen? Waarom gaat het nu zo goed met me? Wat bleek, ik was met mensen die zonder oordeel over elkaar hun tijd samen doorbrachten. Ook zonder onderscheid qua status of niveau. Iedereen is gelijk. Dit was het moment dat ik besloot om met deze gedachten aan de slag te gaan. Zo combineer ik nu mijn ‘twee levens’, aannemer én coach! Werken zonder stigma. Ik heb mijn idee nu omgezet in een plan.

Herstel als winst
Ik neem met mijn aannemersbedrijf nu professionals in dienst met een verslavingsverleden die keihard werken aan hun herstel en getraind zijn om anderen hier in te begeleiden. Ze zijn clean en bij hen staat herstel op de eerste plaats. Veel professionals komen vanuit hun herstel bij Fonteynenburg en ken ik nog vanuit mijn werk. Zo heeft mijn bedrijf als primair doel het herstel van de medewerkers. Herstel, gelijkwaardigheid, ontwikkeling en participatie staan boven het winstoogmerk. We evalueren door alleen te benoemen wat goed gaat. Zonder oordeel. Ze zijn hier geen cliënt maar collega.

Wees NIET gewaarschuwd!
Iedereen waarschuwde me als ik mijn plannen uiteenzette. Over werken met de deelnemers, cliënten, over beperkingen en kwetsbaarheden. En precies dat wil hij bestrijden. “We werken niet met mensen met een beperking, maar mensen met een voornaam!”