Mo is herstelbegeleider bij Fonteynenburg

Ik ben herstelbegeleider bij  op de locatie Ypendael. Hiervoor was ik gymdocent. Mijn sportverleden kan ik heel goed gebruiken in de begeleiding van cliënten

Ik ben als ondersteuner binnen gekomen en doorgegroeid tot herstelbegeleider. Ik begeleid mijn cliënten op weg naar zelfstandigheid, wat zij daarbij nodig hebben is per persoon verschillend. Het blijft maatwerk. Bij de een is het terug naar de samenleving, bij de ander zijn het kleinere stapjes, bijvoorbeeld eerst de financiën op orde brengen.

Ik haal veel voldoening uit mijn werk; fijn om te zien hoe je je steentje kunt bijdragen aan het herstel van cliënten. Ik ben blij als cliënten stappen maken in hun herstel en als ze weer zelfstandiger worden. Als ze bijvoorbeeld voor het eerste weer alleen boodschappen kunnen doen.

Ik woon gelukkig dicht bij mijn werk. Op een werkdag start ik vaak met het delen van de medicatie. Ik wens iedereen goedemorgen en start met een gesprekje. “Hoe heb je geslapen, hoe voel je je vandaag” en dat soort dingen. Dan check ik met mijn mail en kijk ik wat mijn collega’s van de vorige dag overgedragen hebben. Daarna ga ik naar de groep en klets met cliënten in de woonkamer. Dan heb ik mijn individuele afspraken met cliënten en doe ik wat regel zaken, zoals instanties bellen en dat soort dingen.

Met de ene cliënt heb je een beter contact dan met de andere. Als iemand binnen komt kijken we natuurlijk wel welke begeleider er goed past en welke cliënt past. Een passende begeleider is heel belangrijk voor de cliënt en zijn herstel.
Ik heb goed en vooral menselijk contact met mijn cliënten. Ik stel me niet op als docent.

Op één lijn zitten vind ik belangrijk en ook dat we gelijkwaardig zijn. Cliënten moeten natuurlijk wel de grenzen weten, maar als je die duidelijk aangeeft dan geeft dit geen problemen.
Een vertrouwensband is ook belangrijk. Als iemand ergens mee zit, dan moet je dat ook durven zeggen, niet bang zijn dat je in de problemen komt. De beste gesprekken heb je als je een relaxte sfeer creëert, bijvoorbeeld tijdens een gezamenlijke wandeling of samen even naar het winkelcentrum.

Ik kan me een heel mooi voorbeeld herinneren van het herstel van een cliënt herinneren die ik begeleidde. Hij wilde gezonder leven, meer bewegen en zelfstandig wonen. Dat is hem in best korte tijd allemaal gelukt. Ik was heel trots op hem!

 

Ik hoop dat ik me in de toekomst verder kan ontwikkelen binnen Fonteynenburg. Ik werk eraan en krijg daarvoor alle ruimte van mijn werkgever.

Ik werk nu een jaar bij Fonteynenburg en werk hier met plezier. Mijn team is leuk, ik heb het naar mijn zin. Ik kan bij mijn teamleden terecht als ik even wil sparren of als er iets tegen zit.

Ik vind het fijn om hier te werken, ik heb het naar mijn zin. Voorlopig zit ik hier goed!